8 saker jag önskar att jag vetat när jag fick diagnosen utmattningssyndrom.
Författare Elisabeth Engqvist
- Du är inte galen!
Utmattningssyndrom är en sjukdom och det är inte ditt fel att du blivit sjuk. Du har fått en sjukdom som påverkar dig emotionellt, fysiskt och psykiskt, vilket gör den komplex att reparera och tillfriskna ifrån men det går att bli frisk! Du har blivit sjuk, inte galen. - Du kan bli frisk
Idag finns det inga mediciner mot utmattningssyndrom, och det går inte att operera. Men med rätt kost, aktivitet och vila så har du alla möjligheter att bli frisk igen. Behandlingar som kan hjälpa och stötta är KBT, yoga, kraniosakral terapi, sjukgymnastik och andra tekniker som stärker hjärnan och nervsystemet fysiskt och mentalt. - Bara vila gör dig inte frisk
Forskning visar att både hjärnan och nervsystemet fungerar mycket bättre vid rörelse. Utmattningssyndrom är som en kollaps i autonoma- och centrala nervsystemet vilket inkluderar bl.a. hjärnan. Cirkulation och rörelse är viktiga delar i läkningen av nervsynapser och hjärnsignaler. Mjuka aktiviteter stärker som t ex yoga, meditation och promenader i naturen. - Stresshantering börjar inifrån, mentalträning tar dig till hälsa.
Stress påverkas mycket av det vi tänker så du behöver ha strategier för att hantera tankarna när ”Nu-har-jag-energi-och-kör-på-tills-det -inte-går-längre”-impulsen drar igång. Träna på att hitta en lugn plats inom dig så att du inte påverkas så mycket av vad som sker omkring dig. Meditera minst 10 minuter varje dag, gärna flera gånger om dagen. Det finns tusen olika sätt att meditera, så välj något du gillar. I början är det svårt när tankarna surrar och hjärnan ropar tråkigt och vill ha mer intryck, men sitt kvar. Håll ut. Träning ger färdighet så träna dig till lugn. - Skärma av!
Ska kroppen läka behöver vi ha kontakt med den. Vid stress sjunker vår kontakt med kroppen eftersom kortisolpåslaget ska få oss att inte känna kroppen, smärtan och stressen i nödsituationen. Att se på skärm återskapar samma mentala läge; du slutar känna kroppen och är helt inne i vad som sker på skärmen. Det uppfattas av en stressad kropp som avkoppling och vila men är det motsatta då det skapar ännu mer stress med ständiga intryck och känslor som ska hanteras av hjärnan utan stöd från kroppen, som är stilla och frånkopplad. Begränsa skärmtiden hårt under rehabiliteringen, som läs- och surfplattor, datorer, TV och smarta telefoner. Kanske idé att köpa en enkel telefon som det bara går att ringa på? Utöka skärmtiden långsamt vart efter du känner dig starkare och friskare. Var lyhörd för dina reaktioner. - Känsligheten är en vän
Att nervsystemet inte fungerar som det ska är ett av alla symptom på utmattningssyndrom. Det gör att kroppen kan bli överkänslig för ljud, lukter, ljus, rörelse, känslor, mat m.m. Så länge nervsystemet är sjukt så talar det om när det blir för mycket, så undvik det som utmanar så långt det är möjligt. Stärk nervsystemet med daglig yoga och meditation och lär dig dina egna varningssignaler så du kan agera innan den bedövande tröttheten är ett faktum. Det är din alldeles egen kropp som talar om vad du behöver så lyssna. Känsligheten är din vän. - Din kropp stöttar dig i alla lägen. Alltid.
Kroppen försöker alltid läka utifrån de förutsättningar som finns. Stötta kroppen och du har en vän för livet. Din kropp behöver färgrik, glad mat, gärna var 3-4 timme för att hålla jämna nivåer på signalsubstanserna i hjärnan. T ex en frukt eller en näve nötter som mellanmål. Drick mycket vatten och rör på kroppen. Vila är bra men det läker inte nervsystemet och hjärnan som behöver rörelse som t ex mjuk yoga och långsamma promenader. - Gå ut!
Dagsljus påverkar hjärnan, kroppen och sinnet. Forskning har visat att natur och dagsljus gör att vi läker snabbare, både fysiskt och psykiskt. Så ta dig ut, kanske bara att sitta ute en stund. Orkar du inte gå, öppna fönstret och ta långa ”dagsljus bad”. Natur, skog och grön växtlighet hjälper läkningen då studier visar att vi läker snabbare när vi ser grön natur. Så ta dig ut. Fika, vila, filosofera utomhus.