5 varningssignaler på utbrändhet - Är du i riskzonen?

Man sitter lutad med armbågen på skrivbordet och visar signaler på utbrändhet eller utmattning.

Utbrändhet som det kallas för i folkmun, eller utmattningssyndrom som det heter i medicinska termer, klassas idag som en folksjukdom i Sverige. I juni 2022 var över 35 000 personer sjukskrivna för utmattningssyndrom, 79% av dem var kvinnor. Långvarig stress är farlig och ofta tänker vi att utmattning och utbrändhet inte drabbar mig, ”jag är stark, jag klarar mig”. Utmattningssyndrom kommer inte som en blixt från klarhimmel, det är en successivt eskalerande sjukdom där det finns tydliga varningssignaler. Med ökad medvetenhet, respekt och förståelse för varningssignalerna så hinner du agera i tid, och kan förebygga stressjukdom, utbrändhet och utmattning. Investera i dig själv, stanna i tid.

Här är 5 varningssignaler att ta på allvar:

1. Sömnstörningar

En av flera vanligt förekommande varningssignaler på utbrändhet eller utmattningssyndrom är att du har svårt att somna, komma till ro, och eller vaknar många gånger under natten. Att sova dåligt är inte normalt. Ta reda på orsakerna till din dåliga sömn. Vad är det som oroar dig, skapar stress eller rädsla? Hellre än att ta till kemikalier för att åtgärda symtomen, fundera en stund på vad som egentligen är grundorsaken till din störda sömn och om det finns möjlighet att förändra situationen så att du kan börja sova gott.

2. Ingenting känns roligt eller meningsfullt – Två tydliga varningssignaler på utbrändhet

Du skrattar sällan eller aldrig. Det som du brukar tycka är kul är inte längre roligt. Du har egentligen inte lust med nånting. Att sluta skratta och göra roliga saker är ett tydligt tecken på hög stress. Ge dig tid till att ha kul, ett liv består inte av krav och måsten. Det behöver finnas leenden, fniss och skoj för att fylla på med ork och energi. Lägg in rolig tid i almanackan så det blir av. Och ja, det kan behövas tränas på att skratta igen om det var länge sedan du gjordet det sist.

3. Försämrat minne och svårt med koncentration

Ytterligare en varningssignal på utbrändhet eller utmattningssyndrom är att din
koncentrationsförmåga försämras och du får svårare att hålla fokus på en sak i taget. Minnet blir sämre och du tappar bort saker, kommer inte ihåg vad du gjorde för ett par minuter sedan, eller var du lagt någonting alldeles nyss. Lokalsinnet försämras så att du får svårare att lokalisera dig. En grav varningssignal är om det börjar uppstå minnesluckor eller att du ibland inte vet var du är. Då är det dags att stanna omedelbart och prioritera stressreducering, närvarande avslappning och återhämtning. 

Kvinna sitter på sängen med händerna över ansiktet och visar tecken på utbrändhet.

4. Känslorna är antingen på eller av 

Du känner dig ofta frustrerad, jagad, ilsken och irriterad. Det kan bli känslokaos med gråt, ilska och oro om vart annat med mycket fokus på allt som är negativt. Men du kan också bli helt känslokall och avstängd från det som sker inom och runt dig.  

5. Fysiska varningsignaler på utbrändhet uppstår

Utmattningssyndrom utvecklas under lång tid och tidiga varningssignaler är ofta fysiska som; oförklarlig värk i kroppen, rusande hjärta eller oregelbundna hjärtslag, panikattacker eller accelererande ångest, magproblem, nya matintoleranser, yrsel, tinnitus, spänningshuvudvärk, matsmältningsproblem samt känslighet för ljus, ljud och rörelse. 

Utmattningssyndrom är en verklig folksjukdom

Utmattningssyndrom är en sjukdom med enormt lidande. Ta varningssignalerna på allvar, ta hand om dig och stanna i tid. Vi på Utmattningshjälpen finns här för dig som ett tryggt stöd på din resa till återhämtning och ett bättre mående.

Tappade uppkopplingen